Foto: Janerik Henriksson/TT

Isolering för äldre under coronakrisen ska motverkas

Uppdaterad
Publicerad

För att motverka konsekvenserna av isolering för äldre personer till följd av coronautbrottet tillför regeringen 30 miljoner kronor till landets kommuner för olika åtgärder.

Kommunerna i Västernorrland får totalt runt 870 000 kronor av potten.

Äldre personer riskerar att drabbas särskilt hårt av följderna av utbrottet av covid-19. Nu vill regeringen sätta in åtgärder för att motverka att många äldre mer eller mindre isoleras i kölvattnet av pandemin.

Enligt ett pressmeddelande från socialdepartementet tillför regeringen nu 30 miljoner kronor till Sveriges alla kommuner. Medlen ska bland annat användas till digitala lösningar i verksamheter för äldre.

Skyddade besöksrum

För Västernorrlands sju kommuner innebär satsningen ett tillskott på totalt 869 914 kronor.

Exempel på åtgärder är inrättande av skyddade besöksrum så att anhöriga kan träffas på sätt som inte innebär risker för smittspridning, och att ta in extra personal för att möjliggöra möten med anhöriga utomhus.

Teknisk utrustning

Det kan också handla om att införskaffa teknisk utrustning för att äldre och anhöriga ska kunna ha kontakt när fysiska besök inte är möjliga.

Så här fördelas pengarna till länets kommuner:

Ånge43 083Timrå56 921Härnösand94 491Sundsvall303 722Kramfors81 906Sollefteå86 301Örnsköldsvik 203 490

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.