Få tips om hur havsisar fungerar och varför de är svagare än sjöisar. Instruktör Bengt Nordström berättar i klippet. Foto: SVT/Anna Quayle

Issäkerhet i fokus på Bäckfjärden

Publicerad

Isar kan vara lömska – i synnerhet på våren.
Genom ”Issäkerhetens dag” vill Örnsköldsvik kommun förebygga olyckor och sätta fokus på hur man ska agera på isen – och om man går igenom.

Bäckfjärdens isbana utanför Örnsköldsvik är ett populärt utflyktsmål för såväl skridskoturer som promenader och skidåkning.

På lördagen sätts fokus på issäkerhet. I samarbete med bland andra Friluftsfrämjandet och Räddningstjänsten finns chansen att prova på att använda isdubbar och räddningslina – och att bada isvak.

– Vi har bildat ett lokalt issäkerhetsråd och det här är en del i det arbetet, säger Bosse Edman, friluftsstrateg i Örnsköldsviks kommun.

Personal från kommunens kultur- och fritidsenhet har skapat en isvak för övning och demonstration. Foto: SVT/Anna Quayle

Bengt Nordström är instruktör i islivräddning och kommer att finnas på plats på Bäckfjärden. Han konstaterar att havsisar kräver extra mycket kunskap.

– Det som utmärker havsisar är att saltet gör dem svagare och på våren är den osäkrare och kan spricka upp.

Se Bengt berätta mer om havsisar och vad man ska tänka på i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer