”Har man kunskap går man inte ut på på svaga isar”, säger Kurt Näslund, från Svenska livräddningssällskapet. Foto: Arkivbild, SVT/ Privat

Isvett under sportlovet i Västernorrland – ”Viktigt att ha kunskap”

Uppdaterad
Publicerad

Senaste veckan har flera personer i södra Sverige mist livet i samband med svaga isar. Med sportlovsstarten i Västernorrland på intågande har även isarna i länet blivit förrädiska.

– Har man kunskap går man inte ut på på svaga isar, säger Kurt Näslund, ordförande i Västernorrlands regionförbund, Svenska livräddningssällskapet.

Flera personer i Sverige har i år omkommit i samband med svaga isar. Höga flöden av vatten under isen och varmare väder gör den mer porös. Men ännu har ingen liknande drunkningsolycka inträffat i Västernorrland, något Kurt Näslund från Svenska livräddningssällskapet vill ska fortsätta:

– Isarna i Västernorrland är ganska bra än men man måste se sig för, vara försiktig och ha kunskap om isen där man befinner sig innan man ger sig ut, säger han. 

Flytväst på barn

Om man hamnar i en isvak är det viktigt att behålla lugnet och använda sina isdubbar för att dra sig upp samma väg som man kom. Att packa sin ryggsäck med klädombyte i en plastpåse är också något som kan göra skillnad på liv och död.

– Den fungerar som flytväst. Egentligen, har man barn med sig, ska de rent av ha flytväst på sig ute på isen men det ser man ju nästan aldrig, säger Kurt Näslund.

Vilken klädsel man har på kroppen spelar också roll. Är de vattentäta kan det ta längre tid för kläderna att bli vattenfyllda och tynger därför inte ned personen i vattnet lika fort.

Gå inte ut på isen ensam

– Att gå ut på isen ensam är som att leka med döden. Det kan låta hårt att säga så men det kanske krävs för att folk ska förstå allvaret, menar Kurt Näslund

Alla i sällskapet bör ha kunskap om isvett. Hamnar någon i en vak gäller det att få upp personen snabbt utan att kompromissa med sin egen säkerhet. Använd ”den förlängda armen” i form av en jacka eller bilda en mänsklig kedja för att tillsammans dra upp personen.

– Jag vill inte säga att man ska undvika isen helt och hållet. Ledorden är: Kunskap, utrustning, sällskap och försiktighet, avslutar Näslund.

Isvett

• Var aldrig ensam på isen

• Ha alltid med dig isdubbar och annan säkerhetsutrustning på isen

• Prova alltid isen med en ispik om du är osäker

• Gå aldrig på is om du är säker på att den håller. Kärnis ska vara minst 10 centimeter tjock

• Tänk på att ny is, snötäckt is och havsis kan vara svag

• Lär dig var isens svaga punkter är; vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn

• Ju högre fart du har, ju längre ut kommer du på svag is innan den brister och desto svårare blir räddningen

• Ha alltid något mellan dig och den nödställde, ”den förlängda armen”

• Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.