Regeringen vill att skatten sänks för personer i glesbygd. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Sänkt skatt i glesbygd – så tänker man i Junsele

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet vill att skattens sänks för de som bor i glesbygd. Nu har föreslår Skatteutskottet att Riksdagen röstar ja till sänkt skatt.

Regeringen anser att invånare i vissa delar av Sverige får bära större utgifter än genomsnittet när det gäller energi- och klimatskatter. Ofta i områden med högre kommunal skatt än övriga landet med sämre tillgång till offentlig service.

Junseleborna positiva

Skattesänkningen innebär 1675 kronor lägre skatt per person och år. I Västernorrland berörs alla kommuner utom Sundsvalls kommun och i Junsele ser man positivt på förslaget om lägre skatt.

– Glesbygden behöver det här för ska man någonstans så kostar det. Till Sollefteå kostar det 200 kronor fram och tillbaka med buss. Det är det närmaste ställe att åka till om man ska handla annat än mat, säger Ulf Person som bor i Junsele.

Retroaktiv skattesänkning

Om förslaget röstas igenom i Riksdagen börjar den nya lagen att gälla den första december i år. Skattesänkningen kommer då också att gälla retroaktivt för hela 2020.

– För de flesta blir det här marginellt och får inte så stor betydelse men det finns ju människor som är i behov av att skatten sänks, säger Junselebon Lennart Ahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.