• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Visa alla (2)

”Jag är fast i mitt hem”

Marie är inte nöjd med kommunens beslut om att inte längre få personlig assistans, så hon har överklagat till förvaltningsrätten.

Marie Lindblad har haft personlig assistans nästan dygnet runt under nio år men sedan ett år tillbaka har det tagits bort eftersom försäkringskassan ändrat sina regler. Marie har idag assistans sex timmar och fyrtio minuter per dygn genom Sundsvalls Kommun.

Marie anser att hon behöver få mer tid och hon har ett önskemål om att få personlig assistans dygnet runt.

Skilsmässa

Marie Lindblad är 47 år. För fjorton är sedan så bröt en medfödd bindvävssjukdom ut. Den gör att hon inte kan äta eller gå själv. Marie är helt beroende av hjälp. I våras så ändrades hennes hemförhållanden och Marie flyttade till en egen bostad.

– Nu är jag ju skild och är ensam med barnen varannan vecka så jag har ju ingen som hjälper mig. Jag hade ju mycket hjälp av min exman, säger Marie Lindholm.

Marie Lindholm längtar ut Foto: Svt

Förvaltningsrätten är Maries hopp

Marie Lindholm väntar nu på att hennes överklagan ska tas upp i förvaltningsrätten.

– Förvaltningsrätten är ju den myndighet som då kan i första hand ändra kommunens beslut, så att den lilla människan kan få rätt mot kommunen.  Sedan är det ju väldigt ovanligt ändå att personer får assistans dygnet runt. Men kommunen kommer ju att verkställa de antal timmar som hon blir beviljad av förvaltningsrätten, menar Jonas Öhlund som arbetar som biträdande verksamhetschef på Sundsvalls kommun.

– Om jag får dygnet runt så ....Jag behöver ju hjälp med allting och det är ju det jag hoppas att få så jag kan ha ett liv. Jag kommer inte att överleva att ha det så här hela livet, det går inte, jag skulle inte orka leva så. Det är barnen som gör att man orkar kämpa, säger Marie Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer