Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu lämnar maskinförarna Viksjö – pengarna kom aldrig

Vindkraftbråket i Viksjö: ”Jag har startat maskinen en gång på två månader”

Uppdaterad
Publicerad

Nu töms Hästkullens vindkraftpark i Viksjö på entreprenörer. Tommy Andersson från Göteborg har bara startat sin maskin vid ett tillfälle under två månader. Resten har varit väntan.

Under den gångna helgen har bullret av motorer återigen hörts vid Hästkullen, men nu är det entreprenörer som samlar ihop sina maskiner och utrustning för att lämna Viksjö.

Tommy Andersson är en av dem som definitivt gett upp. Beskedet som kom i ett mejl sent i fredags blev det definitiva slutet för Göteborgsfirmans hopp om att få betalt. Om bråket mellan tyska Nordex och deras huvudentreprenör Active Works får sin lösning kommer arbetet vid Hästkullen att återupptas tidigast 7 januari, meddelades det, men frågan är om tvisten ens är möjlig att lösa.

Högt tonläge – djup konflikt

Active Works har dels ansökt om konkurs för sin motpart Nordex Sverige. Dels har företaget i helgen avskrivit alla sina underentreprenörer från projektet vilket innebär att Hästkullen nu successivt töms på folk och maskiner. Konflikten kan knappast vara djupare.

I helgen började Tommy Anderssons företag att ge sig av. När vi träffar honom är en trailer på väg för att transportera den första av företagets grävmaskiner till nya jobb i Göteborgsområdet. Själv har Tommy Andersson varit i Viksjö i två månader. Vid ett enda tillfälle har han varmkört maskinen en timme.

– Visst kan det bli strul på byggen men det som skett här liknar ingenting, och det pågår ett spel om våra betalningar som vi inte har insyn i, säger han.

Löfte om 80 procent

– Jag har ingen aning om det är Active eller Nordex som bär det yttersta ansvaret för det som skett här. Vad jag däremot vet är att vi inte fått betalt, säger Tommy Andersson.

Tror du att ni kommer tillbaka om bygget startar igen?

– Nu är det många som lämnar för att söka andra jobb någon annanstans.

När bygget i Visksjö stoppades av miljöskäl i början av oktober var det tänkt att det skulle bli ett tillfälligt stopp. Löftet till underentreprenörerna var att de skulle få 80 procent i stilleståndsersättning under tiden.

För tre veckor sedan kom klartecknet från länsstyrelsen i Västernorrland att bygget kunde återupptas, men då tog nästa konflikt vid – den om underentreprenörernas pengar mellan Active Works och Nordex som nu kulminerat i helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet