”Jag hörde ett dovt dån” – Eva-Lotta väcktes av jordskalvet på Alnö i natt

Uppdaterad
Publicerad

Det var första gången hon varit med om ett jordskalv, men vill hon inte uppleva det igen.  – Det var mest otäckt. , säger Eva-Lotta Söderström som väcktes av skalvet på södra Alnön, utanför Sundsvall.

Eva- Lotta Söderström bor i Bredsand, bara några kilometer tvärs över viken till södra Alnön där skalvet inträffade.  

Eva-Lotta är medlem i en lokal grupp på sociala medier och där började spekulationerna snabbt om vad som kunde ha hänt – Eva-Lotta bestämde sig för att reda på saken och kontaktade både flygvapnet och senare seismologerna i Uppsala.

Hördes och kändes

Det visade sig att det verkligen var ett jordskalv som inträffat, ett mindre skalv mätt tilll 1,8 på den s k Richterskalan. Det är en nivå där skalvet tydligt hörs och känns, men som inte orsakar någon skada. 

Forskarna i Uppsala har efter skalvet fått samtal från boende längs kusten, från Njurunda till Sundsbruk.

Eva-Lotta kontaktade först försvarsmakten och sedan seismologerna i Uppsala för att ta reda på vad som egentligen hade hänt

Jordskalv – vanligare än vi tror

Forskarna registrerar i genomsnitt ett till två jordskalv per dygn i Sverige.

Under de senaste tio åren har vi haft i genomsnitt 17 skalv per år med magnitud 2 eller större, 5 skalv per år med magnitud 2,5 eller större och 1 till 2 skalv per år med magnitud 3 eller större.

Det största skalvet de senaste tio åren inträffade den 15 september 2014 söder om Lillhärdal i sydligaste Jämtland och hade magnitud 4,1.

Rekordet i Sverige registerades 1904 utanför Kosteröarna på västkusten. Då inträffade ett rejält skalv med magnituden 5,4.  Hade inte skalvet skett ute i havet hade skadorna på hus kunnat bli omfattande. 

Källa: SNSN, Svenska nationella seismiska nätet – där det finns mer att läsa om skalv, jordbävningar och rörelser i kontinentalplattorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.