Foto: Hans Lindblom SVT

”Jag ledde dem till mordoffret”

Uppdaterad
Publicerad

En av de fyra män som häktats för inblandning i mordet i Ånge i december, en 20-årig man från Ånge kommun, nekar liksom de andra till brott – men har ändå gjort vissa medgivanden.
I förhör hävdar han att det var han som i praktiken ledde gärningsmännen till offret – hans egen kompis.

20-åringen förekommer sedan tidigare under fyra avsnitt i belastningsregistret, men inget av dem rör något grövre brott. Bland annat är han dömd för olovlig körning och brott mot knivlagen.

Av yttrandet efter Kriminalvårdens särskilda personutredning av honom framgår att han haft en bra uppväxt tillsammans med föräldrar och syskon, men han berättar också själv att han ”provat det mesta gällande droger och att det även förekommer droger och kriminalitet i umgänget”, och att han ”har ett umgänge som har en negativ inverkan på honom, samt att han har lätt för att falla för grupptryck.”

Kände sig hotad

Han nekar till att ha något med mordet i en fastighet i Ånge sent på kvällen den 10 december att göra. Men han säger att mordoffret, en man i 20-årsåldern, var en kompis till honom.

I förhör uppger 20-åringen att han känt sig hotad ”av andra personer som sökt upp honom i hemmet”. Personer i hans bekantskapskrets ska ha umgåtts ”med skumt folk, som han själv uttrycker det.”

Enligt 20-åringen ska det hela inte ha handlat om någon obetald skuld eller liknande, men eftersom han kände sig hotad och trängd av dem som sökt upp honom hemma vill han blidka dem genom att tipsa dem ”om hos vem, vad och vart de kunde stjäla värdesaker”: hos hans egen kompis.

Medvetslös på golvet

20-åringen berättar sedan att männen åkt till hans kompis ”för att stjäla/råna”. Något som gick rejält överstyr.

Senare under kvällen ska männen ha skickat bilder till 20-åringen från ”besöket” hos hans kompis. 20-åringen säger sig då ha satt sig i bilen och åkt hem till kompisen – som han då hittade medvetslös på golvet.

Mannen som utsatts för mycket grovt våld dog av sina skador.

”Rädd för att sitta på anstalt”

Totalt fyra personer är nu alltså häktade för mord, grovt rån och människorov.

20-åringen från Ånge kommun har under utredningen uttryckt ”att han är rädd för att eventuellt behöva gå in i anstalt då han tror att han kommer komma ut värre än innan och med nya kontakter” som han själv uttrycker det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ung man mördad i Ånge

Mer i ämnet