Så fick ”Jocke” hjälp med att tygla sin aggressivitet

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som sambon stack med barnen bestämde sig ”Jocke” för att ta itu med sitt våldsamma beteende och aggressivitet. En behandling hjälpte honom att ändra beteende – och få sin familj tillbaka. 

– Från början var det extremt svårt. Jag var jätterädd för att visa mig svag, säger ”Jocke”, som vi kallar honom. 

Efter flera år av psykiskt och fysiskt våld fick hans sambo nog och lämnade honom tillsammans med deras två barn. För ”Jocke” blev det ett uppvaknande.

Resurscentrum mot våld

– Samma dag som hon stack sa jag att jag vill ha tillbaka min familj, säger han.  

I Örnsköldsviks kommun finns Resurscentrum mot våld, som erbjuder stöd och behandling för både de som utsätts för våld och de som utövar våld i nära relationer. Genom behandlingen Alternativ till våld lärde sig ”Jocke” att se varningssignalerna. 

”Viftar med armarna”

– Det är de här adrenalinkickarna som sätter igång i kroppen. Jag höjer rösten eller jag börjar vifta med armarna när jag pratar, säger han. 

Det som började som ett gräl kunde sluta med att han skrek grova ord och tog grepp om sambon, även struptag. Efter behandlingen en gång i veckan där han fick lära sig hantera sin aggressivitet agerar han helt annorlunda. 

”Sätter mig på händerna”

– Jag backar, tar två steg tillbaka, sätter mig på mina händer och försöker sätta ord på känslorna. Och det här enkla programmet man får lära sig; räkna från tio baklänges. 

Tack vare behandlingen, där han lärde sig hantera sin aggressivitet, och medicineringen mot en bipolär sjukdom kunde ”Jocke” visa sin sambo att han kunde hantera situationer och var mer harmonisk. Han fick sin familj tillbaka.

Hit kan du vända dig om du utsätts för hot och våld

Om situationen är akut: Ring 112.

Alla som är utsatta för våld i nära relationer, oavsett kön eller könsidentitet, har rätt till stöd och skydd från socialtjänsten. Här hittar du länkar till respektive kommuns socialförvaltning. De flesta kommuner erbjuder även hjälp till den som utsätter andra för våld.

Kramfors – Mottagningsgruppen, Socialtjänsten

Sundsvall – Mottagningsgrupp, barn- och vuxenstöd

Sollefteå – Socialtjänsten

Härnösand – Socialtjänsten

Timrå – Socialtjänsten

Ånge – Socialtjänsten

Örnsköldsvik – Resurscentrum mot våld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.