”Maria” tvingades dricka sirap och löst smör tills hon kräktes. Allt för att få vara med i en gymnasieförening i Sundsvall. Foto: Bilden är arrangerad

”Jag tvingades doppa näsan i det jag hade kräkts”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med gymnasieföreningarnas inval förekommer mobbning och kränkningar. En före detta medlem berättar om hur hon tvingades utstå förnedring under intagningsprocedurerna.

På gymnasiet i Sundsvall finns flera föreningar där vissa utvalda elever får vara med. Under första skolveckan pågår den så kallade nollningen.

Föreningarna har en stark gemenskap och mycket handlar om att festa tillsammans. För att platsa krävs det att man utför kränkande, förnedrande uppdrag.

LÄS MER: Invalsritualer med spyor, ögonbindlar och nakenhet

Skäms över att ha varit med

– Under nollningsveckan är det mycket spela teater, det är mycket spexa. Men problemet är att det är inte roliga grejer, utan det är ofta sexistiskt eller det handlar om att man ska ställa sig och jucka på snyggaste killen på skolan eller sådana saker som är bara förnedrande.

Det berättar en före detta medlem, som vi kan kalla Maria.

Hon skäms över att hon varit en del av de förnedrande ritualerna och även att hon skäms över att hon själv ställde upp på på de förnedrande uppdrag som krävdes för att väljas in i föreningen.

Sektliknande ceremonier

Nollningen går ut på att bryta ned de som ska väljas in i föreningen.

Maria berättar om intagningsritualer som går ut på att bryta ned de tilltänkta medlemmarna – både fysiskt och psykiskt.

De ska springa tills de ramlar ihop eller göra en träningsövning tills benen inte längre bär.

– Sen under hela veckan får man olivolja i håret, man får inte duscha, får äta jättemycket vitlök så gommen blir förstörd. Så man luktade fruktansvärt och såg fördjävlig ut, säger hon.

Det handlar om sektliknande ceremonier, som ofta anspelar just på sex och går ut på att förnedra de nya medlemmarna.

LÄS MER: Skolinspektionen: Uppenbara kränkningar i gymnasieföreningarna

Skrek att hon var äcklig och ful

– Sista grejen som händer, precis innan man tas in, så ska man äta en hiskelig mängd med äckliga saker. Jag tror jag drack en hel flaska sirap, jag drack en hel flaska löst smör, det var pickles, ketchup, senap, pölsa, råa ägg, minns Maria.

Samtidigt står de äldre eleverna och skriker hur äcklig och ful hon är.

 -Jag fick gapa och så hällde de det här i min hals tills jag kräktes och då fick jag doppa näsan i det jag hade kräkts.

Hennes ansikte trycktes ner i kräkset. Förnedringen var total.

Maria härdade ut för att hon så gärna ville vara med i gemenskapen i föreningen.

– Jag gillade inte nollningen, men jag tyckte att det var värt den lilla delen för att få ta del av allt det andra som var så kul.

TV: Se inslaget på SVT Play

I Sundsvall finns fem gymnasieföreningar. Flera har en lång tradition, många med stadgar från tidigt 1900-tal.

För fem år sedan förbjöds nollning på skoltid på Sundsvalls Gymnasium.

Vid årets skolstart hölls ett möte med föreningarnas medlemmar för att de ska vara medvetna om skolans värdegrunder, säger Markus Nordenberg, rektor samhällsvetenskapliga programmet på Hedbergskaområdet.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

– Vi är inte emot att det finns elevföreningar. Vi hoppas att de ska kunna involveras i skolan genom positiva och bra saker. Men det som är kränkande, nedbrytande och diskriminerande, det ser vi inte att vi vill ha inom skolans område.

”Blandning av grupptryck och maktkänsla”

Maria ställde upp på förnedringen för att hon så gärna ville vara med i gymnasieföreningens gemenskap.

Kränkningarna är en del av föreningens anrika stadgar och det finns ett stort motstånd till att ta bort dem.

– Jag tycker att hela grejen är fruktansvärd och det finns ingen ursäkt för den mobbning som sker. Det är både fysiskt och psykiskt. Det sjukaste är psykologin i att det blir normaliserat. Bara för att alla andra gör någonting så blir det helt plötsligt okej, menar Maria.

Rektorn på samhällsvetenskapliga programmet på Hedbergskaområdet vill få även föräldrar engagerade i att få kränkningarna under nollningen att upphöra.

Lång tradition

– Det finns en lång tradition och det är inte lätt för en gymnasieungdom på 17 år  att vara den som bryter den här långa traditionen. Det finns fortfarande många som är vuxna och fortfarande är med i de här föreningarna och man har en gemenskap. Det finns en press då på de här unga att hålla fast vid det här, säger Markus Nordenberg.

– Jag tror att det är en blandning av grupptryck, maktkänsla och att ge igen för det man själv fick gå igenom, säger Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.