Ullis Andersson protesterar mot politikers dyra middagar

”Jag tycker dom ska betala tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna efter SVT:s avslöjande om hur kommunpolitiker låtit sig bjudas på dyra middagar för skattepengar har varit hårda.

Politikerna som sitter i styrelsen för de två skandalomsusade kommunala bolagen Svenska kommunförsäkrings AB och Kommungaranti har åkt på resor till Luxemburg och München. På resorna har de bjudits på dyra middagar för skattepengar, uppåt 1 500 kronor per person och middag.

– Jag vill veta om de kommer att betala tillbaka pengarna för middagarna, eller om det är vi skattebetalare som får stå för notan säger Ullis Andersson, en av många som reagerat efter SVT:s avslöjande.

SKFAB

Massiva protester mot middagarna

En av deltagarna på resorna är Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S). Tidigare i veckan sa han att kostnaden för vissa av middagarna var orimlig och oacceptabel.

SVT nyheter Västernorrland har fått många, oftast upprörda, reaktioner efter vår publicering. Ullis Andersson i Sundsvall skrev ett öppet brev till politikerna som hon också la ut på Facebook.

– Jag kunde inte drömma om att så många skulle reagera säger hon.

Kräver svar av kommunalrådet

Brevet har kommenterats och spridits av hundratals upprörda skattebetalare. Ullis Andersson har också fått svar av kommunalrådet Peder Björk där han upprepar det olämpliga i de dyra middagarna, men han svarade inte på frågan om pengarna skulle betalas tillbaka.

– Jag ger mig inte innan jag får ett svar på det. Jag kommer fortsätta fråga och som skattebetalare tycker jag att jag har rätt att få ett svar av våra folkvalda politiker säger Ullis Andersson.

Barnens guldkant

Ullis Andersson arbetar ideellt i föreningen Barnens guldkant. Föreningen samlar in pengar till familjer i Sundsvall som har ekonomiska problem, pengar som bland annat ska användas för att barnen ska kunna delta i olika fritidsaktiviteter.

– En middag för en politiker räcker till en träningsavgift ett år för barnen vi hjälper. Kommunen har skurit ner på bidragen till föreningarna, så det blir dyrare för barnen att vara med nu. Det vore bättre att använda politikernas middagspengar till barnen säger Ullis Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet