Patrick Glamsjö leder arkeologen från Murberget till en fornlämning Foto: Ylva Holmgren SVT

Arkeolog undersökte fornlämningen

Uppdaterad
Publicerad

Idag besökte en arkeolog Baggböle i Indal för att undersöka om kraftbolaget Eon förstört någon av fornlämningarna som finns på platsen med sina traktorer.

Det var en hel delegation som besökte Baggböle. Alla var intresserade av att höra vad arkeologen David Loeffler hade att säga om det han kunde se.

 – Främst är det två torp eller gårdar som vi har tittat på. Den ena finns med på en karta från 1844 så den kommer att klassas som fornlämning. Den andra har vi än så länge inte hittat äldre belägg för, så den klassas inte som fornlämning, säger David Loeffler, arkeolog från Länsmuseet i Härnösand.

Tryckskador

Anledningen till att David Loeffler är på plats är att Eons grävmaskiner kört för nära kanten av en gammal jordkällare, och orsakat tryckskador på marken bredvid. För att  undvika fler skador ska nu platserna noggrant märkas ut. Men skadorna som gjorts är inte på en fornlämning, utan på en kulturhistorisk lämning, vilket gör att den inte är skyddad på samma sätt.

Patrick Glamsjö, en av dom som värnar om byns historia och de artskyddade växterna, har försökt att få Eon att ta en annan väg.

 – Förhoppningsvis så kör de runt. Jag hoppas det. Annars blir jag ganska besviken, säger Patrik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.