Jakten på Moderatledare fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Fåordigt bland Moderaterna i länet om vem som ska efterträda.

Moderaterna står utan ledare sedan valet och diskussionerna om vem som ska efterträda går höga.

Men inte så många namn nämns. Just nu är hetaste kandidaten Anna Kinberg Batra men med henne är det så att många bar minns det gamla uttalandet från 1998 om att Stockholmare är smartare än lantisar.

Och då undrar man ju vad den hetaste kandidaten till ordförandeposten i Moderaterna egentligen menar.  Landsbygd enligt wikipedia är ett område med lantlig bebyggelse.

Tvärtemot stad alltså som Härjedalen kanske?

–Jag tycker han eller hon ska vara folklig och omtyckt ute i landet kort och gott, säger Victor Ericsson (M), oppositionsråd i Härjedalens kommun.

Landsorten kan också betyda ”landet utom huvudstaden”. Östersund är huvudstad i Jämtlands län ungefär:

–Det måste vara en person som tilltalar breda väljargrupper och som kan vara statsminister 2018, säger Pär Jonsson (M) oppositionsråd i Östersund.

Statistiska centralbyrås definition av en landsbygdskommun är att mer än 6,4 procent av invånarna sysslar med jord- eller skogsbruk. Glesbygdsverket slår fast att områden med 5-45 minuters bilresa från en tätort med mer än 3.000 invånare som tätortsnära landsbygd.

Elin Nilsson bor i Sundsvall, är 22 år och äntligen! en moderat som vågar säga något.

–Det pratas om Anna Kinberg Batra men jag tycker att även Filippa Reinfeldt vore bra. Men framförallt hoppas jag att det blir en öppen process där det går att följa de olika kanididaterna och att man får veta vad de vill som tänkbar partiledare.

Rent konkret hoppas hon att den nye partiledaren fortsätter Fredrik Reinfeldts arbete.

–Det är klart at det är stora skor att fylla för den person som kommer in som ny. Men man måste inte vara exakt som han var utan måste sätta sin egen ton. Men fortsätta framåt fortsätta förnya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer