Barncancerfonden Norra delade under lördagen ut årets Hjältepris. Vinnarna Jannice Eklöf och Britt Fällman flankerar ordförande Jonas Fahlman. Foto: Barncancerfonden Norra

Jannice från Alby årets Hjältepristagare

Uppdaterad
Publicerad

Jannice Eklöf från Alby utanför Ånge har utsetts som en av två Hjältepristagare av Barncancerfonden Norra för sitt engagemang för sjukdomsdrabbade barn.

Under lördagen genomförde Barncancerfonden Norra sitt årsmöte i Lycksele. Man utsåg då också årets Hjältepristagare som delas ut dels till en medlem, dels till en extern person. I år heter vinnarna Jannice Eklöf, Alby, och Britt Fällman från Umeå. Pristagarna röstades fram av föreningens medlemmar och motiveringen för Jannice lyder:

 ”För sitt fina initiativ att samla in pengar till föreningen genom att ta fram och sälja en kalender med foton av barn som är drabbade av cancer. Jannice har idag sålt över 700 kalendrar till förmån för Barncancerfonden Norra. I pengar har det gett mer än 70 000 kronor till föreningen.”

Mamma till hjälte

– Det känns jättekul  att få det här priset, helt overkligt. Det är förstås kul att bli uppmärksammad för något man gjort men jag ser mig inte som en hjälte, däremot är jag mamma till en, säger Jannice till SVT.

Jannice har själv en sjuårig dotter som drabbades av akut lymfatisk leukemi för ett par år sedan.

– Hon är cancerfri sedan länge men har sju månader kvar av behandlingen.

Visa på hoppet

Idén att göra kalendern fick Jannice Eklöf så sent som i oktober.

– Jag tror det var då en fotogrupp jag är med skrev om kalendrar och då blev jag sugen på att göra en med barn som drabbats av cancer. Men det var lite stressigt att hinna med att fota, redigera och all logistik.  

Med kalendern vill hon synliggöra barn med cancer – och visa att det finns hopp. 

– De måste få vara barn precis som alla andra, det är bara det att de har tuffare erfarenheter.

Jannice Eklöf i Alby har gjort fram en kalender som inbringat 70 000 kronor till Barncancerfonden Norra. Foto: Jannice Eklöf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.