– Det är stora flöden, säger Per-Erik Spovmark, kraftverkschef. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Allmänheten varnas för ökade vattenflöden: ”Kan forsa över isar”

Uppdaterad
Publicerad

Järnvägsforsens vattenkraftverk i Ånge kommun ska repareras med start i dag. Nu varnar Statkraft för ökade vattenflöden.

– Ja, det är stora mängder men det händer att vi skickar ut det dubbla, säger Per-Erik Spovmark, kraftverkschef.

Det är på grund av reparationer i Järnvägsforsens vattenkraftverk som Statkraft måste spilla vatten förbi kraftverket under veckan. Det kommer de att göra från Holmsjön via dammarna Alby och Ringdalen. 

”Vattenflöden beräknas bli kring 70 kubik per sekund, vilket är en hög vattenmängd för årstiden. Detta skulle kunna medföra att vatten kan forsa över eventuella isar på dammarna Alby och Ringdalen. Isflak från strandkanten kan också lossna och spolas vidare i älvfåran.”

”Iaktta försiktighet”

Om du vistas i närheten av Ljungan och sträckan mellan Holmsjön och Ångesjön så uppmanar kraftbolaget dig att vara försiktig.

”Allmänheten uppmanas att iaktta försiktighet när man vistas i närheten av Ljungan, sträckan mellan Holmsjön och Ångesjön”, skriver de i ett pressmeddelande.

Reparationen pågår från klockan 08.00 i dag till fredag klockan 16.00. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.