Järven till vänster är det fångade djuret. Foto: TT/Jens Persson

Unik järvfångst i ångetrakten

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har en järv fångats och försetts med sändare i Västernorrland. Infångandet skedde nyligen väster om Ånge och ingår i forskningen om skogsjärvar.

Under flera års tid har forskare från Sveriges lantbruksuniversitet försökt fånga järv i Västernorrland. För en tid sedan lyckades det.

– Det var en vuxen hane på 13,5 kilo som vi lyckades fånga där till slut, berättar Jens Persson som är järvforskare på Sveriges lantbruksuniversitet.

Visar hur skogsjärvar lever

Järvfångsten ingår i forskningen om järvarnas utbredning i skogslandet. Den sändarförsedda järvhanen som rör sig i de västligaste delarna av länet, nära jämtlandsgränsen, ska nu förhoppningsvis ge forskarna mer information om hur skogsjärvarna lever sina liv.

– Det mest grundläggande är att se hur stora hemområden de har, alltså hur stora områden de rör sig över och vi är intresserade av att se hur det skiljer sig jämfört med den kunskap vi har från fjällen där vi studerat järv under många år, berättar Jens Persson som också hoppas på information om vilka naturtyper järvarna föredrar och var honorna väljer att ha sina lyor.

Ramlar av

Den tid som järven kommer att leverera information till forskarna är begränsad eftersom sändaren som är monterad på ett halsband på järven är konstruerad så att forskarna kan styra när den ska ramla av.

– Vi kan se tillståndet på batteriet på våra datorer och när det börjar dala kan vi programmera så att det skickas ett meddelande till sändaren att den så kallade ”drop off-funktionen” ska lösas ut och då ramlar sändaren av, förklarar Jens Persson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.