Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jasmine Berglund var 16 år när hon skadades svårt efter en lek i hög hastighet på en väg i Kramfors. Nu menar föräldrarna att hon på grund av felaktig vård vid Sundsvalls sjukhus förlorat viktig rehabiliteringstid. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Jasmine hemma igen efter Kramforsolyckan – men föräldrarna kritiska till vården

Uppdaterad
Publicerad

Jasmine Berglund är hemma hos familjen i Kramfors. De försöker hitta sätt att kommunicera med dottern som skadades svårt efter två unga bilförares lek med döden. Nu börjar rehabiliteringen – men för sent, anser föräldrarna.

Jerry och Tina Berglund berättar om hur specialistneurologer vid universitetssjukhusen i både Umeå och Malmö och vid Danderyds neurologiska avdelning menar att rehabilitering borde satts in tidigare.

– Det känns som om hon förlorat ett och ett halvt år, säger Jerry och Tina om sin dotter Jasmine.

Hon överlevde Kramforsolyckan men fick bland annat en traumatisk hjärnskada.

Anmält vården

Familjen har även anmält den avdelning i Sundsvall som hon vårdats på till Inspektionen för vård och omsorg. I tolv punkter redogör de för tiden sedan Jasmine först hamnade på Sundsvalls sjukhus.

Avdelningen där Jasmine vårdades har ännu inte svarat på föräldrarnas kritik men väntas återkomma under veckan.

Regionen bemöter kritiken

SVT Nyheter Västernorrland har fått en skriftlig kommentar från Anne Thelander, länsverksamhetschef barn- och ungdomsmedicin Region Västernorrland. Hon skriver så här:

”Av hänsyn till patientsekretess kan vi inte uttala oss i enskilda fall. Generellt kan jag säga att bedömning av vårdbehovet hos en patient är behandlande läkares ansvar. Läkarna arbetar utifrån behandlingsriktlinjer, vårdprogram, beprövad erfarenhet och vid behov tas kontakter med berörda specialistinstanser i syfte att vården ska motsvara det medicinska behovet. Patienten har rätt till inflytande över sin vård men kan inte kräva en behandling som läkaren ej anser motiverad.

Är patient eller vårdnadshavare inte nöjda med vården så kan man framföra detta via regionens hemsida eller till IVO. Inkomna klagomål hanteras efter gängse rutin i Region Västernorrland.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilkrasch i Kramfors

Mer i ämnet