Ekologen Jens Löfgren visar upp ett exemplar av jättebalsaminen Foto: Fredrik Israelsson

Jättebalsaminen ska bort

Uppdaterad
Publicerad

I Ala i Timrå kommun genomförs just nu ett unikt projekt för att bli av med växten jättebalsamin som är en trädgårdsväxt med ursprung i Himalaya.

Kommunekologen Jens Löfgren visar det tio hektar stora området i Söråker där jättebalsaminen ska bekämpas.

– Här kommer det fullt med balsamin, säger han och rycker upp en planta.

Från Himalaya

Problemet är att jättebalsaminen, som är en trädgårdsväxt med ursprung i Himalaya, tar överhanden och kväver all annan växtlighet vilket på sikt hotar den biologiska mångfalden.

– Jättebalsaminerna kan bli över två meter höga, berättar Jens Löfgren och förklarar att arten sprider sig effektivt genom att frökapslarna exploderar och växtens frön följer sedan med människor och djur till nya växtplatser.

Inte giftig

Bekämpningsprojektet i Timrå är unikt eftersom det sker över en stor yta. Arten är inte giftig men Jens Löfgren uppmanar alla som har jättebalsaminer i sin närhet att försöka få bort växten och att undvika spridning genom att lämna trädgårdsavfallet till förbränning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.