Jehan Haziki från Sundsvall om att bära slöja: ”Bedöm mig som en människa med en hjärna och ett hjärta”

Uppdaterad
Publicerad

Jehan Hazaki från Sundsvall menar att slöjan ska ses som vilket klädesplagg som helst men att det inte alltid gör det i samhället.

Jehan Hazaki driver en skönhetssalong i Sundsvall och arbetar också som tolk åt en advokatfirma. Hon undrar var kvinnorna med slöja är på arbetsmarknaden och varför vissa av dem ska studera i flera år för att sedan inte få ett jobb på grund av att de bär en slöja, något hon anser händer.

 – Jag tycker att det är lite konstigt. Vi som bär slöja behöver också en plats på arbetsmarknaden. Tyget du bär kan inte beskriva hur du är som människa, säger Jehan Hazaki.

Blev påhoppad

Jehan blev nyligen påhoppad av en kvinna på stan som tyckte att hon skulle ta av sig sin slöja. Efter en lång diskussion gav kvinnan upp då Jehan hotade att polisanmäla. Hon berättar också om en väninna som var med om en händelse på sitt jobb.

– Min kompis berättade att hennes kollegor inte ville prata eller hälsa på henne för att hon bar slöja. Jag tycker att det är något vi ska ta fram i samhället. Slöjan betyder ingenting för andra, den betyder något för mig själv och det är jag som bestämmer att jag vill ha slöja, säger Jehan.

”Inget tvång”

Hijab är den vanligaste beteckningen på huvudduken, slöjan, som även täcker panna och hals och betyder ”barriär” eller ”skilja av”. Det är inget tvång att bära slöja, det är ett eget val, säger Jehan

Hör Jehan Hazaki  berätta vad slöjan betyder för henne i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.