Sara och Jennifer har precis startat en Youtube-kanal som de döpt till Du ser inte sjuk ut.

Jennifer och Sara vill att vi pratar om hur vi mår

Uppdaterad
Publicerad

Sara Sätervang och Jennifer Englund från Sundsvall har startat en kanal på Youtube för att informera om psykisk ohälsa och slå hål på fördomar. De vet själva hur det är att må psykiskt dåligt.

– Man får en stämpel i pannan och det tycker inte jag är okej med tanke på att det är så många som mår dåligt. Det blir en skam. Man vågar inte prata om det, säger Jennifer Englund.

Att ta sitt liv

Tanken är att kunna publicera klipp en gång i veckan och att nå människor som sitter hemma och inte har det bra. Sara och Jennifer har haft olika former av självskadebeteende och även tänkt på att ta sitt liv. 

– Det är ju någonting som alltid kommer att följa med mig. Det ligger ju där i min ryggsäck. Men så som jag mår nu så är det ju inga tankar på att jag ska fortsätta skada mig själv eller självmord.  Ingenting sånt, berättar Jennifer.

– Jag har varit fri från självskadebeteende i tre månader nu, säger Sara.

Föreläsa och prata

Att nå de som har fördomar om psykisk ohälsa är det främsta målet

– Vad vi egentligen vill göra i framtiden är att få besöka folk att föreläsa och prata om det, menar Sara Sätervang.

– Kan vi bara hjälpa en person eller en vårdcentral att öppna ögonen och börja jobba mer med det här. Då känner jag att vi uppnått vårt mål med vår youtube-kanal, säger Jennifer Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.