Här kan du ta del av bakgrunden till anmälan mot rättspsyk och höra mer om patienten det handlar om Foto: SVT

JO utreder människorättsbrott på rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

Patienten har varit inlåst på rättspsyk i Sundsvall i 18 år. Nu misstänks kliniken ha kränkt den 52-årige patientens mänskliga rättigheter, bland annat genom att inte ge honom adekvat vård.

Justitieombudsmannen har startat en utredning efter att en lång rad av misstänkta missförhållanden anmälts av människorättsorganisationen Civil Rights Defender.

Kritik mot behandlingen

I en skrivelse till ledningen för Region Västernorrland vill JO ha svar på åtta frågor som rör behandlingen av den sexbrottsdömde patienten. Frågorna rör den medicinska vården av mannen men också hur han behandlats på kliniken. Bland annat vill JO veta varför kliniken beslagtagit egendom i mannens bostadsrum.

Pedofilskandalen i Sundsvall

Övergrepp på barn

Den 52-årige mannen dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård efter att han gjort sig skyldig till grova sexuella övergrepp på barn. Fallet blev uppmärksammat av Uppdrag granskning 2011 sedan det visat sig att han kunnat lämna kliniken för att söka upp nya offer. Mannen hade med klinikens goda minne hyrt en lägenhet på Hammarvägen i Sundsbruk där han fått kontakt med flera familjer och barn. Han dömdes senare för att ha utsatt en femårig flicka för sexuella ofredanden.

Repressalier

När skandalen blev känd visade det sig också att han inne på den slutna avdelningen på rättspsyk laddat ner tusentals bilder med barnporr.

Uppdrag granskning hade kontakt med patienten i samband med avslöjandet och han var då kritisk till behandlingen inne på rättspsyk. Själv sa han sig ha blivit utsatt för klinikens repressalier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofilskandalen i Sundsvall

Mer i ämnet