Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Lund är seismolog vid Uppsala universitet och berättar att vi får ungefär fem jordskalv av den här magnituden i Sverige varje år. Foto: SVT/TT

Jordskalv i Kramfors i natt: ”Rejält område – fått in många rapporter”

Uppdaterad
Publicerad

Ett jordskalv av magnituden 2,6 inträffade i natt i närheten av Lugnvik i Kramfors kommun.

– Det är inte ett stort skalv, men med svenska mått mätt är det inte så ofta vi har dem i den här storleken, säger Björn Lund som är seismolog vid Uppsala universitet.

Det var vid halv ett i natt som jordskalvet inträffade på 22 kilometers djup ungefär fyra kilometer norr om Lugnvik och åtta kilometer nordöst om Kramfors. Men enligt Björn Lund har de fått in rapporter från personer som känt av det ända från Docksta i norr till Sundsvall i söder.

– Då det inträffade på natten och man ligger ner så känner man i regel av det betydligt mer än om det inträffat på dagen när man står upp eller går omkring, berättar han.

I Sverige har vi ungefär fem skalv av den här magnituden per år.

– Vi skulle kunna tänka oss att vi kan få ett par efterskalv, men det är inte alltid det blir det. De är ofta ungefär en magnitudenhet lägre så de skakningarna blir betydligt mindre i så fall, om de i huvud taget känns, säger Björn Lund.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.