Lena Asplund (M) Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Journalsystem boven bakom köproblem

Uppdaterad
Publicerad

Med länskliniker skulle regionens sjukvårdsresurser och köer samordnas effektivt. Men nu visar det sig att klinikernas journalsystem har samarbetsproblem.

I början av mars uppdagades att en patient från länet remitterats till en magnetröntgenundersökning i Uppsala trots att det fanns lediga röntgentider i Örnsköldsvik.

Detta fick politikerna att reagera, en av poängerna med länskliniker i Västernorrland är att samordna köerna vid de tre sjukhusen i länet. Att skicka patienter till vård utanför länet när resurserna finns i länet är slöseri med pengar.

Möte för att hitta problemen

Länsklinikerna kallades till ett möte i frågan för att reda ut vad som gått fel. Under måndagen samlades de berörda länsklinikcheferna i Härnösand.

Vid mötet framkom att grundproblemet är journalsystemen. Klinikerna har olika system och de pratar inte med varandra. Röntgen har till exempel ett bildhanteringssystem som inte används av de andra klinikerna.

Nytt system dröjer

Ett nytt system ska införskaffas, men det kommer inte att vara på plats förrän 2021.

Tills dess får ni lappa och laga?

– Ja det får vi göra, säger Lena Asplund (M) ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Så det finns inga garantier för att patienter i framtiden inte kommer att skickas iväg av misstag?

– Nej, det går inte att garantera. Men nu ska man samordna det här bättre, säger Asplund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.