Det bjöds på tårta och kaffe när Modo firade damhockeyns 50 år i klubben. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Jubileum för Modos damer

Publicerad

För 50 år sedan spelade ett lag med tjejer från Örnsköldsvik i Sveriges första organiserade damhockeymatch mot Timrå IK. Under söndagen firades pionjärerna inom svensk damhockey.

Det är match mellan Modo hockey och Brynäs i damernas högsta serie, SDHL. Intressant nog på en söndag i Örnsköldsvik men den här gången var, det som hände innan nedsläpp, ett speciellt ögonblick. Då bjöds nämligen publiken på tårta i Fjällräven centers entré för att fira att damlaget funnits 50 år. 1969 spelade nämligen ett damhockylag i modotröjor mot Timrå IK.

– 50 år tycker jag känns ganska mycket. Det känns som att damhockeyn kom igång ganska nyligen men det är ju ändå ingenting om man jämför med herrhockeyn, säger Fanny Bergström.

Redan i fredags då Modos herrlag mötte Kristianstad i hockeyallsvenskan uppmärksammades pionjärerna som banade väg för damhockeyn.

Modo hockey som hette Alfredshems IK när klubben grundades 1921 bildade en ishockeysektion 1938. Då var det bara killar som spelade hockey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.