Den 22 december tömdes ett helt bostadsområde i Junsele. Foto: Hans Lindblom SVT

Junsele saknar sina flyktingar – tomt och tyst i byn

Uppdaterad
Publicerad

Junsele blev snabbt en stor flyktingmottagare när den stora vågen kom 2015. Som mest fanns här 260 flyktingar i en by med tusentalet invånare. I december flyttades de sista och nu frågar sig byn: Vad var det som hände?

Folkets Hus, eller Forum, blev den naturliga samlingsplatsen för många av de nyanlända. Ett projekt startades också vilket blev väsentligt för att den stora anstormningen av människor gick så förhållandevis smärtfritt. Oräkneliga vänskapsband knöts med olika kulturer och bakgrunder.

Tack vare mycket ideellt arbete och ett tydligt byanätverk löstes problem eftersom de dök upp.

Flyktingarna i Junsele

Men i januari 2020 kom beskedet att Migrationsverket lägger ner alla asylboenden i Sollefteå kommun. Nu finns ingen av flyktingarna kvar i Junsele längre.

Tyst på byn

– Det känns litet snopet. Nu är det tyst på byn, säger Kristina Mustafa.

Många som ska beskriva åren när Junsele tog emot 60 procent av flyktingarna som hamnade i Sollefteå och tiden efteråt – pratar om tystnaden. Tystnaden på affären och på byn och hur det förändrat byn och dess innevånare.

Många skratt

– Det var så många som passerade och man lärde känna så mycket människor på kort tid. Det var så många skratt och ibland missförstånd på grund av språket men vi löste det, berättar Kristina Mustafa som själv beskriver sig som en allt i allo på Folkets Hus i Junsele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingarna i Junsele

Mer i ämnet