Daniel Kjellgren byråchef hos JK Foto: privat

Polisanmälan mot chefen i Sollefteå hamnar hos Justitiekanslern

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslerns byråchef Daniel Kjellgren förklarar tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och meddelarfriheten

 – Enligt våra yttrandefrihetsgrundlagar (tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen) är det förbjudet för myndighet eller annat allmänt organ, dvs stat, kommuner och regioner att  efterforska bl.a. den som lämnar uppgifter för publicering i grundlagsskyddade medier. Den som uppsåtligen bryter mot detta kan straffas med böter eller fängelse i högst ett år, berättar Daniel Kjellgren.

Repressalier

 – Det är också förbjudet för det allmänna att utan stöd i grundlagarna ingripa mot någon för att hon eller han har lämnat uppgifter för publicering. Om åtgärden utgör avskedande, uppsägning, meddelande av disciplinpåföljd eller en liknande åtgärd kan man straffas med böter eller fängelse i ett år.

 – Alla negativa åtgärder som riktas mot en meddelare på grund av dennes uppgiftslämnande är förbjudna enligt yttrandefrihetsgrundlagarna, även om de inte utgör någon sådan åtgärd som är straffbar. Dvs. alla repressalier är förbjudna men det är bara avsked, löneavdrag och liknande  som kan leda till straff för den som bryter mot förbudet. 

Meddelarfriheten

 – Meddelarfriheten, dvs. rätten att bl.a. lämna upplysningar för publiceringar, är grundlagsreglerad och skyddas av förbuden mot efterforskning  och repressalier. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.