JO riktar hård kritik mot ungdomshemmet Vemyra i Sollefteå. Foto: SVT

Justitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot Vemyra

Uppdaterad
Publicerad

Obefogat våld från personalen, självmordsförsök inne på avdelningen, hög personalomsättning och otrygghet bland de intagna. Listan på JO:s, justitieombudsmannens, kritik mot ungdomshemmet i Sollefteå är lång och omfattande.

Inspektion av ungdomshemmet Vemyra i Sollefteå gjordes i våras och var en del i en uppföljning av en tidigare inspektion i juni 2019.

Under den tiden har faktiskt en ledningsstruktur inrättats för hemmet, vilket var en av de brister som påpekats sedan den förra inspektionen. Ett särskilt avskiljanderum har tillkommit och de intagnas tillgång till personalen har ökat. Bland annat finns nu vaken nattpersonal på varje avdelning.

Vemyra ungdomshem

Inkonsekvens i regler och våld mot ungdomarna

I övrigt är kritiken massiv. Personal har anställts utan formell behörighet. Flera ungdomar har uppgett att deras känsla av trygghet ofta är direkt kopplat till vilken personal som finns tillgänglig. Vikarier har egna regler och agerar annorlunda än de ordinarie.

Vidare framkom uppgifter om en personal som använt obefogat våld mot ungdomarna. Bland annat ska personalen ha tagit struptag på en ungdom.

En annan händelse är när en anställd lagt sig på en flicka, dragit henne i håret och tagit ett grepp om henne så hon inte fått luft. En flicka fick en tand utslagen när hon slängdes ned på golvet i avskiljanderummet. Hon togs till tandläkare dagen efter.

Rädsla för andra intagna

Personalen ska heller inte ha agerat för att förhindra våld och mobbning mellan de flickor som finns intagna. En ungdom hade till exempel stannat på sitt rum i tre dagar av rädsla för andra intagna.

En anledning till att Vemyra blivit stökigare uppges vara att man börjat ta emot äldre, icke skolpliktiga flickor.

Självmordsförsök

Allvarligast är händelsen från i december förra året då en flicka gjorde ett allvarligt försök att ta sitt liv inne i sitt rum. Hon hade lämnats ensam på eftermiddagen då hon uppgett att hon uppgett att hon ville vila. Flickan lämnades ensam i tio minuter.

Det särskilda avskiljningsrum som inrättats ligger bakom flera låsta dörrar och den intagna måste transporteras genom flera betongtrappor vilket innebär en säkerhetsrisk för både anställda och intagna.

JO bekymrad

I ett tillägg till det ordinarie protokollet uttalar sig JO Thomas Norling i mycket oroade ordalag. Bland annat noterar han att flickor som är särskilt behovskrävande placerats på Vemyra och ställer frågan om hemmet klarar av att genomföra sitt uppdrag när det gäller dessa ungdomar.

Thomas Norling är även bekymrad över de konsekvenser det kan medföra när en flicka vårdas i enskildhet på en egen avdelning. Detta pågick i nästan två år.

Han konstaterar också att många av de brister som uppmärksammades vid den första inspektionen inte åtgärdats. Personalomsättningen är fortsatt hög och både ungdomar och personal har ifrågasatt om alla anställda har tillräcklig kompetens att utföra sina arbetsuppgifter.

Även uppgifterna om hemmets användning av tvångsåtgärder ifrågasätts av JO. Där har ingripanden mot ungdomarna saknat stöd i lagen.

I klippet ovan kommenterar Helena Finér, tf verksamhetsdirektör på Statens institutionsstyrelse, den kritik som riktas mot verksamheten.

Fakta om Vemyra och om inspektionen

Totalt finns 18 platser på ungdomshemmet Vemyra, fördelat på tre avdelningar. Det finns 85 anställda varav 58 är tillsvidareanställda. 24 anställda är timvikarier.

Inspektionen av Vemyra har gjorts av Opcat-enheten. Det är en enhet under JO som sedan 1 juli 2011 har i uppgift att stödja ombudsmännen i arbetet med att förebygga grym, omänsklig, eller annan förnedrande behandling eller bestraffning av människor som hålls frihetsberövade.

Arbetet baseras på 2002 års fakultativa protokoll till FN:s konvention mot tortyr och annan omänsklig behandling (Opcat) som Sverige anslöt sig till 2005.

Källa: JO, justitieombudsmannen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vemyra ungdomshem

Mer i ämnet