Om Charlotte Kalla tar medalj även på tremilen blir hon historisk. Med totalt tio OS-medaljer blir hon då den främsta svenska olympiern genom alla tider. Foto: Bildbyrån

Kalla kan bli historisk – i dubbel bemärkelse

Uppdaterad
Publicerad

I och med söndagens tremilslopp i Pyeongchang har Charlotte Kalla möjlighet att skriva svensk OS-historia. Hon kan ta sin femte medalj i ett och samma spel – och även bli den främsta svenska olympiern någonsin.

Charlotte Kalla och olympiska spel är en skön symbios.

I de tre OS hon deltagit i har det hittills – innan starten gått för söndagens tremilslopp – blivit totalt nio medaljer för Kalla. Tre guld och sex silver har Tärendötjejen som sedan flera år tillbaka bor och tränar i Sundsvall kammat hem fram till dags dato.

Och spelen i Pyeongchang har blivit Charlotte Kallas allra främsta. Fyra medaljer har hon hittills tagit – guld i skiathlon och silver på 10 kilometer fritt, i stafetten och i sprintstafetten.

Kan passera Jernberg

Om hon tar medalj även på den avslutande tremilen passerar hon Sixten Jernberg som den allra främsta svenska OS-idrottaren alla kategorier.

I dagsläget är det tre svenska olympier som står på sammanlagt nio medaljer genom historien. Förutom Jernberg och Kalla också sportskytten Alfred Swahn, aktiv när förra seklet var ungt. Swahn tog också tre guld men färre silver än Kalla och är därmed trea på ”OS-medaljtoppen”.

Sixten Jernberg har fyra guld medan Charlotte Kalla än så länge har tre i samlingen. Men med en medalj på 30 kilometer klassiskt på Pyeongchangspelens sista dag passerar Kalla således den ”ouppnåelige” Sixten Jernberg i sammandraget – och blir historisk.

Fem medaljer vid samma spel – tangerat rekord

Ett annat rekord har Charlotte Kalla chansen att tangera om det blir medalj på tremilen.

Sportskytten Wilhelm Carlberg triumferade stort vid hemma-OS i Stockholm 1912 och tog då allt som allt fem medaljer vid ett och samma spel. Den noteringen har Kalla alltså också möjlighet att upprepa, om hon hamnar på prispallen vid OS-avslutningen i Sydkorea.

Frågan är hur mycket hon tänker på det när hon står på startlinjen klockan 07.15 svensk tid på söndagsmorgonen.

Källa: Sveriges Olympiska Kommitté (SOK)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.