– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Vallaskolans rektor Anna-Lena Brantholm-Lööw. Foto: Barbro Sellin SVT

”Bränderna kan få förödande konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har ett flertal bränder anlagts på Vallaskolans högstadium i Sollefteå. Nu har kommunen beslutat om åtgärder får att få stopp på utvecklingen – det innebär bland annat kameraövervakning och besök av polisen under skoltid.

Sedan månadsskiftet har räddningstjänstens besök på Vallaskolan i Sollefteå varit täta.

Orsaken är flera anlagda bränder i papperskorgar på skolan; senast hände det i onsdags. Det visade sig vara en anlagd brand i en papperskorg på en toalett. Tidigare i veckan anlades en brand i papperskorgen på flickornas toalett.

Totalt handlar det om fem bränder som alla med allra största sannolikhet varit anlagda inom loppet av tre veckor.

”Ser allvarligt på det här”

Alla incidenter är anmälda som mordbrand alternativt skadegörelse och det hela är också anmält till Arbetsmiljöverket.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Även om de handlat om små bränder så kan de ju sprida sig och få förödande konsekvenser, säger Vallaskolans rektor Anna-Lena Brantholm-Lööw till SVT Västernorrland.

Ingen person har skadats men skolan har fått utrymmas vid de aktuella tillfällena och händelserna har skapat oro och orsakat onödiga och kostsamma utryckningar av räddningstjänsten.

Fått nog

Nu har både skolledningen och kommunen fått nog.

Under torsdagen meddelades det att man beslutat om flera åtgärder för att få stopp på eldandet i skolans lokaler. Bland annat ska alltså kameraövervakning införas på flera platser inomhus i skollokalerna..

– Vi hoppas att det ska bli ett bra komplement till det vi redan gör i dag, med bland annat elevvärdar och personal som finns ute i de allmänna utrymmena under rasterna, säger Anna-Lena Brantholm-Lööw.

Polis på skolan

Polis och räddningstjänst ska också vara mer synliga på skolan framöver, och samarbetet med socialtjänsten ska bli tätare.

Installationen av övervakningskamerorna ska preliminärt ske under höstlovet vecka 44.

– Vi hoppas naturligtvis att det här ska upphöra. Det är vår största önskan förstås, säger Anna-Lena Brantholm-Lööw.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.