Efter en decennier av regementsnedläggningar har läget förbytts i det omvända. Nu rustar försvaret igen och värnplikten har återinförts. Det innebär att kampen att få militära etableringar har börjat. Foto: TT/montage

Kommuner strider om försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Efter decennier av nedläggningar av regementen har läget förbytts i det omvända. Nu rustar försvaret och värnplikten har återinförts.

Det innebär att kampen om militära etableringar i norra Sverige har börjat.

Ute i den meterdjupa snön på Tjärnmyren i Sollefteå pulsar centerpartisten Daniel Bäckström.  En doldis för de flesta, men en tung makthavare i svensk försvarspolitik.

Bäckström sitter med i riksdagens försvarsutskott, ingår i försvarsgruppen som har fortlöpande samtal med regeringen och är en av ledamöterna i Försvarsberedningen.

Kamp om etableringar

Han är inbjuden av sin partikollega, riksdagsmannen Emil Källström (C) för att ta en titt på det stora övningsområdet Tjärnmyran, strax söder om staden. Ett 2.000 hektar stort övningsområde som inte kräver nya tillståndsprövningar för att tas i bruk.

Tjärnmyran är den gamla regementestaden Sollefteås främsta vapen i kampen om framtida militära etableringar.

Värnplikten har återinförts, nu rustar försvaret igen.  Det har fått kommunerna att vädra morgonluft. Om det ska till nya utbildningsorter, ja då vill kommunerna vara med och tampas om var det ska ske.

Intresse – överallt

I Härnösand pekar man på att det redan finns militär utbildning på plats. I sommar tar man emot den första kullen värnpliktiga och frivilliga, runt 50 personer. Enligt kommunalrådet Fred Nilsson (S) finns redan idag kapacitet för det tredubbla.

I Östersund, där det en gång fanns två regementen, en flygflottilj samt Arméns tekniska skola, där håller man ju nu på en med en inventering av vad som finns kvar och som går att ta i bruk igen.

I Umeå säger kommunalrådet Hans Lindberg att kommunen skickat in en intresseanmälan att få bli utbildningsort och i Sollefteå bjuder man in tunga försvarspolitiker och visar upp sin främsta tillgång i konkurrensen, det stora övningsfältet söder om staden.

I Falun har frågan inte riktigt hamnat på det kommunala ärendebordet ännu, men intresset att få del av försvarets expansion är tydligt även där.

Som sagt – kampen om försvaret är i full igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.