Sten Bylin känner sig grundlurad av bluffköpet. Foto: Privat, Skärmdump

Sten trodde han köpte mobil via SVT – förlorade 849 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Sten Bylin trodde att han köpte en mobiltelefon för fem kronor via SVT. I stället upptäckte han att firman drog 849 från kontot.

Sten Bylin från Örnsköldsvik skulle läsa nyheter på SVT Västernorrlands nyhetssajt och använde sig av Google för att hitta hit. Högst upp dök det upp en annonslänk som såg ut att vara från SVT Nyheter Västernorrland som han klickade på. Då hamnade han på en kampanjsida för att köpa en ny mobiltelefon för fem kronor.

– Jag nästan skäms. Jag brukar aldrig i livet gå på någonting sådant där men eftersom jag trodde att det var på er hemsida tänkte ju att det var trovärdigt, säger Sten Bylin.

Skickas slumpmässigt vidare

Oftast skickar annonserna vidare en till SVT:s nyhetssajt men ibland till en sida som påminner om SVT:s nyhetssida. Den har en liknande design i typsnitt och layout men alla länkar på sidan leder i sin tur till en kampanj där du har möjlighet att vinna en telefon om du betalar 15 kronor.

– Jag klickade in mig där och förde in mina uppgifter och i dag upptäckte jag att firman hade dragit 849 kronor.

Därefter spärrade han sitt bankkort.

”Han har gått med på ett avtal”

Längst ner på sidan står det vad kampanjen innebär: du har chans att vinna en telefon men också att det kommer att dras en medlemsavgift på 770 kronor varje månad.

– Det han ser ut att ha gjort är att han blivit lockad att köpa en mobiltelefon för fem kronor. Men det han egentligen har gjort är att gå med på ett avtal, säger Lars Andersson, avdelningschef för bedrägeriroteln nord på polisen.

Företaget bakom bluffen hade en likadan kampanj 2015 och Lars Andersson berättar att sådana här företag har varit stora sedan 2014.

Inte brottsligt

Det företagen som sysslar med den här typen av verksamhet gör är inte brottsligt då de nämner vad personen går med på, om finstilt och otydligt. Enligt Lars Andersson är företagen ofta placerade på Malta eller Cypern och det kan vara ett annat företag som tar emot pengarna än de som marknadsför på sidan.

– Det är varken datorintrång eller bedrägeri. Är det för bra för att vara sant så är det förmodligen det, säger Lars Andersson.

SVT varnar för bluff-annonserna och är medvetna om problemet.

– Vi känner till den sen innan och försöker att få bort den, säger en av de ansvariga på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.