Foto: SVT

Länsstyrelsens bryderi – vem kan ställas till svar för dumpningarna?

Uppdaterad
Publicerad

Vem ansvarar för de 23 tusen tunnor med kvicksilverhaltigt innehåll som dumpades i Sundsvallsbukten på 50- och 60-talet? Den frågan brottas länsstyrelsen med samtidigt som det är oklart vad ett ansvar i praktiken innebär.

Dumpningarna utfördes av det som ursprungligen hette Stockholms Superfosfat Fabriks AB och senare Kema Nord. Länsstyrelsen har efter analyser av den kedja av överlåtelser och namnändringar som skett fram till idag pekat ut tre företag som ansvariga: Bygglim Sverige, Fortum Sverige och Fortum Ljungakraft i likvidation.

Solidariskt ansvar

Bolagen bedöms ha ett solidariskt ansvar. Ett fjärde bolag nämns också, INOVYN men bedöms inte som ansvariga i nuläget.

Dumpade gifttunnor

Alla tre bolagen bestrider ansvar men Bygglim har genom ett frivilligt avtal med länsstyrelsen upprättat en undersökningsplan. Samtidigt pågår en process i Mark- och miljödomstolen där Bygglim kräver ersättning för sitt frivilliga åtagande på 2,7 miljoner kronor av Fortum.

Juridiskt stöd

På länstyrelsen i Västernorrland anser man att det finns juridiskt stöd för att belägga alla tre bolagen med ansvar.

Hör länsstyrelsens tankar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet