Foto: SVT / arkiv

En person till sjukhus i kritiskt tillstånd efter kanotolycka

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern har förts till sjukhus med livshotande skador sedan en kanot med två personer i kantrat i hård blåst utanför Ulvön söder om Örnsköldsvik under lördagseftermiddagen. Mannen visade inga livstecken när han plockades upp ur vattnet.

– Läget är kritiskt, säger Michael Saveman vid polisen.

Larmet kom strax efter klockan halv tre på  lördagseftermiddagen. Två personer, en man och en kvinna, befann sig i en kanot i vattnen väster om Ulvön när kanoten fick slagsida i den hårda vinden och kantrade.

– Det har blåst rejält till havs och varit hög sjö under dagen, säger Jörgen Seijsing, inre befäl vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Kvinnan lyckades ta sig iland och slå larm. Mannen som alltså är i 30-årsåldern saknades då. Det föranledde att ett större räddningspådrag drogs igång där bland andra sjö- och flygräddningscentralen kopplades in.

Inga livstecken

Vid 15.30-tiden kom beskedet att den saknade mannen hittats i vattnet och förts till Örnsköldsviks sjukhus i helikopter.

Enligt polisens bulletin var mannen livlös när han plockades upp ur vattnet.

– Hans tillstånd är allvarligt och läget är kritiskt, säger Michael Saveman, befäl vid polisens regionledningscentral.

Kvinnan ska enligt uppgifter från polisen vara fysiskt oskadd.

Uppdatering: Klockan åtta på kvällen meddelar polisen att mannen har avlidit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.