Foto: SVT

Kapar mobilen med falska sms

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i helgen har det kommit in flera anmälningar till polisen, som varnar för att klicka på länken i meddelandet.

”Anders har skickat 3780 kr. Klicka här för att acceptera!” så lyder sms:et följt av en länk som man ska klicka på.

– Det här är helt nytt, det började i helgen eller slutet på förra veckan, säger Lars Andersson, chef för bedrägericentrum i region Nord.

Polisen vet att bedrägeriförsöken har drabbat personer i så väl Jämtland som Västernorrland och Västerbotten.

Bedrägericentrum som så småningom ska sköta alla bedrägeriutredningar hos Polisen Region Nord har fått in tre anmälningar från Västernorrland och en från Västerbotten. Jämtlands anmälningar hanteras fortfarande av polisen i Östersund.

Trojaner

De falska sms:en är så nya att polisen inte hunnit analysera länken ännu, men Lars Andersson tycker det liknar de trojaner som brukar skickas i mail till datorer.

–   Det kan också vara nån form av ransomeware, så om man klickar på den här länken så låser den mobilen och för att få den upplåst måste man betala pengar till gärningsmannen, förklarar Lars Andersson.

Klicka inte!

SVT: Vad ska man göra om man fått nåt sånt här?

– Man ska ju inte klicka på länken.

För att skydda sig mot såna här och liknande angrepp bör man se till att ha ett uppdaterat virusprogram i sin dator och mobiltelefon, påpekar Lars Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.