Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även om det är 14 år sedan han slutade på SVT blir han fortfarande igenkänd som ”TV-meterologen”. Idag besökte Pär Holmgren, en av Miljöpartiets EU-parlamentariker Härnösand Foto: Pierre Ragnehag

Energikris ger MP motvind: ”Olyckligt att klimatfrågan reduceras till kärnkraften”

Uppdaterad
Publicerad

Krig, energikris och galopperande el-priser har fört in kärnkraften ordentligt i valrörelsen, och flera partier har öppnat för att även bygga ny kärnkraft i Norrland.

För Miljöpartiet som uppstod ur antikärnkraftsrörelsen är det här dåliga nyheter.

– I politiska sammanhang reduceras ofta klimatfrågan till just kärnkraft, och det är olyckligt, tycker Pär Holmgren, en av Miljöpartiets tre EU-parlamentariker.

Han tror att just energifrågan blir en av de viktigare i årets val.

Valet 2022 Västernorrland

– Vi kommer att ha en perioder till vintern där elen kommer att bli dyr, säger han.

Långsiktigt minska antalet reaktorer

Motståndet mot kärnkraft ligger i Miljöpartiets DNA, och Pär Holmgren vill inte gå så långt som att tycka att de senast genomförda nedläggningarna av kärnkraft var dåliga beslut.

– Vi villl ju långsiktigt att antalet kärnkraftverk ska minska, men de reaktorer som vi stängt hade ju med dagens priser varit konkurrenskraftiga,

så idag hade ju den kärnkraften inte lagts ner av marknaden.

Solenergi framtiden

Pär Holmgren och MP vill nu se mer av energieffektiviseringar – och fortsatt satsning på andra energikällor.

– Om bara något årtionde kommer solenergin och solvärme bli betydligt mer effektivt och betydligt billigare, och det gör att de enormt dyra investeringar som kärnkraften kräver inte kommer att löna sig med de långa tidshorisonter det har, menar Holmgren.

På plats när en av partiets EU-parlamentariker besökte stan´var förstås Eva Goes, en av MP:s grundare och under lång tid tongivande profil i partiet. Foto: Pierre Ragnehag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet