Öbacka Djurhem i Utansjö norr om Härnösand har nyligen tagit hand om ett tjugotal katter, varav de flesta ungar och honor, från en man i Nordingrå. Foto: Privat

”Kastrera katterna innan det går överstyr”

Uppdaterad
Publicerad

Ideella föreningen Öbacka Djurhem i Utansjö har gott om katter som söker nya hem, inte minst sedan ett 20-tal hämtats från en Nordingråbo som fick en ohanterlig kattkoloni på halsen.

Djurhemmet har öppet hus under lördagen med bland annat loppis och visning av katter.

Hemlösa och halvt eller helt förvildade katter finns det gott om i Sverige, uppåt 150 000 stycken, berättar Elisabet Wiborgh som arbetar på Öbacka djurhem med att ta hand om katter.

– Vi vill inte att de ska bli fler utan vi vill att man kastrerar katter. Om de inte ska användas till avel förstås men det gäller främst raskatter och inte vanliga bondkatter, säger hon.

Lägger ut mat

Ett vanligt problem är att människor lägger ut mat vilket lockar dit katter från närområdet och snart har de förökat sig bortom kontroll. Det hände en man i Nordingrå.

– När han flyttade dit för några år sedan hade han med sig en kastrerad hanne. En dag kom den katten hem med en kompis som mannen lät stanna. Problemet var bara att det var en dräktig hona som födde fyra honungar och snart hade det gått överstyr, säger Elisabet Wiborgh.

Väntar på utplacering

Mannen försökte hejda kattkolonin från att växa med p-piller men det hjälpte inte så till slut vände han sig till djurhemmet och bad om hjälp.

– Det är inte alla som gör det utan kanske själva lever i misär och ser inte problemet. Nu har vi varit dit och hämtat 21 katter hittills, de allra flesta mammor och ungar, som är utplacerade i jourhem i väntan på adoption.

I karantän

Uppskattningsvis fanns det ett 30-tal katter hos Nordingråbon som kommer att behålla fem, alla kastrerade, medan de omhändertagna ska sitta i karantän tre veckor innan de kan friskförklaras av en veterinär.

Sedan ska ungarna hinna bli tolv veckor innan de kan säljas. I köpet ingår avmaskning, vaccinering, märkchip samt att de ska kastreras vid sex månaders ålder.

Avlivar sjuka katter

Öbacka Djurhem arbetar på ideell basis för att ordna nya hem till djuren.

– Vi avlivar inte friska katter men det händer att skadade eller vuxna utekatter som mår psykiskt dåligt måste avlivas.

Under lördagen håller djurhemmet öppet hus för allmänheten.

– Vi har ett tiotal katter för visnings, en loppis samt försäljning av vårt berömda fika och det brukar vara riktigt välbesökt, säger Elisabet Wiborgh.

Förutom katter hjälper Öbacka Djurhem till med att hitta nya ägare till hundar, cirka 25 per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.