KD: ”Vi vill inte sitta på läktaren”

Uppdaterad
Publicerad

De kommande fyra åren ska Härnösand styras av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet – och Kristdemokraterna.

– Det var enda chansen till att kunna påverka, vi vill inte sitta på läktaren, säger Ingemar Wiklander (KD).

Efter många dagar och många sonderingar partierna emellan för att se vilka samarbeten som är tänkbara, hamnar nu makten i Härnösand hos en rödgrönblå kvartett: S, V, MP och KD. Därmed spräcks den borgerliga Alliansen i kommunen.

– Vår ambition i valet var att ta över makten med Alliansen men nu nådde vi inte dit. I stället förordade vi i KD en stark opposition. Andra var dock inne på att bilda majoritet med stöd av SD och det ville inte vi, säger Ingemar Wiklander.

Fokuserar på det gemensamma

Sidbytet ser han i stället som en chans att föra den politik partiet har fått mandat till. Och att samarbete med ideologiska meningsmotståndare som Vänsterpartiet ser han inte som ett problem.

– Vi fokuserar i stället på det vi har gemensamt och liksom de värnar vi om välfärden: vård, skola och omsorg. Men det kanske skiljer i formerna. Vi vill ta ansvar i kommunen och få bukt med ekonomin, säger Ingemar Wiklander.

Kvartetten som ska styra Härnösand de närmaste fyra åren: Ingemar Wiklander, (KD), Knapp Britta Thyr (MP), Andreas Sjölander (S) samt Ingrid Nilsson (V).

Fördubblade mandaten

Kristdemokraterna fördubblade sina mandat i fullmäktige från ett till två och enligt Wiklander är det här första gången partiet deltar i majoritetsstyret av Härnösand sedan 1980-talet.

Även Vänsterpartiet ökade med ett mandat, till fyra, och partiet räknar nu med större inflytande.

– Vi kommer att göra vår del för att bidra till ett hållbart samarbete. Nu finns det en majoritet och vi behöver framför allt få ordning på den ekonomiska situationen i Härnösand, säger Ingrid Nilsson (V) som liksom Ingemar Wiklander vill sätta kommunens bästa före politiska meningsskiljaktligheter.

– Det finns en strategi för att hitta konsensus när vi inte är överens.

Kvartetten har nu tillsatt en grupp som ska ta fram en majoritetsförklaring och poster ska tillsättas innan det nya styret godkänns av fullmäktige 26 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.