Foto: SVT/Lieselotte van der Meijs

Kemikalieinspektionen ser över villkoren

Publicerad

Kemikalieinspektionen har fått in rapporter från veterinärorganisationer och djursjukhus om katter som uppvisar förgiftningssymtom. Det är det giftiga medlet Alfakloralos som finns i mus och råttgift som katterna kan dö av.

Myndigheten vill nu se över villkoren för användandet av preparatet.

Alfakloralos gör att katten blir vinglig, ljud och ljuskänslig och de har väldigt svårt med andningen. Medlet säljs till privatpersoner i butik och utan varningstext.

Enligt villkoren för produkten ska medlet bara användas inomhus. Det ska bara användas för att bekämpa möss och det ska bara användas på så kallade betesstationer, som musfällor till exempel.

”Villkoren inte tillräckliga”

 – Det vi gör nu på kemikalieinspektionen är att vi tycker att det finns skäl att se över de här villkoren. Det är någonting som händer nu som visar att de här villkoren inte är tillräckligt bra, säger Kerstin Gustavsson, teamledare på kemikalieinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.