Det multinationella flyttföretaget Crown relocations har aldrig hört talas om Sollefteåföretagaren. NFC har kommit fram till att dokumenteten skrivits ut med färgskrivare. Foto: Ur polisens förundersökning

Nya bevis i Kindberghärvan ifrågasätts: ”Fakturorna kommer inte från oss”

Publicerad

Sju sent inkomna kvitton ska spräcka åklagarens tes i Kindberghärvan, men frågan är om kvittona är äkta.

Det multinationella flyttföretaget som ska ha skickat tre av fakturorna vill inte kännas vid dem. ”Fakturorna kommer inte från oss”, säger bolagets Sverigechef till SVT Västernorrland.

Sollefteåföretagare hävdar dock att kvittona är äkta och att han betalat fakturorna med privata spelvinster.

Ryssland och Spanien

Totalt rör det sig om sju kvitton som den så kallade Sollefteåföretagaren lämnade in till åklagaren som ny bevisning i mars. Totalt rör det sig om påstådda uppdrag på 2,6 miljoner kronor som han ska ha betalat till företag i Ryssland och Spanien som nu ifrågasätts.

Igår kunde SVT berätta att de papper som lämnats in inte är originalhandlingar. Det framgår av den analys som gjorts av Nationellt forensiskt centrum vid polisen.

Idag står det klart att ett av de utpekade företagen också ifrågasätter dess riktighet.

”Inte från vårt bolag”

Fredrik Carlstedt är Sverigechef för det multinationella flyttföretaget Crown relocations som enligt Sollefteåföretagaren ska ha fakturerat honom och fått betalt för tre olika uppdrag som ska ha utförts på stadsdel Norr i Östersund. Totalt rör det sig om 600 000 kronor.

– Jag vill inte föregå förhandlingen i tingsrätten, men fakturorna kommer inte från vårt bolag, säger Carlstedt till SVT.

Crown relocations har aldrig hört talas om Sollefteåföretagarens bolag. Det finns inte heller registrerat i Crowns affärssystem trots att företaget tillämpar strikta rutiner när det gäller affärspartners.

I polisförhören menar Crowns företrädare att det enda som förefaller vara äkta på kvittona är Crowns logga, men att den kan ju vem som helst kopiera från hemsidan på nätet.

Trav, pyramidspel och poker

Sollefteåföretagaren vidhåller dock att allt är sant och att kvittona är äkta. Betalningarna ska ha skett kontant, men inte med hans företags pengar utan med pengar som han vunnit på trav, pyramidspel och poker. Miljonbelopp som han haft liggande hemma. Han berättar också att han vid ett tillfälle gjorde upp affären med ett av de spanska företagen på vägkrogen i Tönnebro.

Oavsett om kvittona är äkta eller inte har de redan påverkat rättsprocessen. Rättegången skulle ha startat vid Ångermanlands tingsrätt den här veckan men har nu skjutits på framtiden.

Vi har sökt Sollefteåföretagarens advokat utan resultat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer