Kindbergrättegången: Märkliga dieselaffärer förnekas

Publicerad

I tingsrätten kom Sollefteåföretagaren med helt nya uppgifter om att en bekant till honom levererat stora mängder diesel till hans verksamhet i Östersund. Men uppgifterna förnekas av mannen.

Enligt Sollefteåföretagarens uppgifter i tingsrätten skulle det röra sig om dieselleveranser för uppemot två miljoner som skulle vara återbetalning av ett gammalt lån. När SVT ringer upp för att kontrollera uppgifterna svarar han upprört, ”nej, nej, nej!”

Granskad in på skinnet

Sollefteåföretagaren, som åtalats för grov ekonomisk brottslighet, har synats in på skinnet sedan ekobrottsmyndigheten för två år sedan började granska hans affärer. Han har, enligt åklagarna, skrivit bluffakturor för jobb som aldrig utförts i stadsdel Norr i Östersund. Svindeln påstås ha pågått under flera år och har syftat till att föra över pengar till Östersunds Fotbollsklubb, ÖFK.

Medan åklagarna menar att Sollefteåföretagaren endast haft rollen att skriva ut osanna fakturor anser de tre åtalade, Sollefteåföretagaren, Peabmannen och Daniel Kindberg, att det finns täckning för fakturorna och att det gjorts riktiga jobb på stadsdel Norr.

Saknas kvitton

Sollefteåföretagaren påstår att han haft jobb som krävt tre lastbilar, men enligt polisutredningen finns endast inköpskvitton för 282 liter diesel till dessa lastbilar i Östersund under sammanlagt fyra år.

I förhören i tingsrätten kom Sollefteåföretagarens förklaring som var helt nya uppgifter. Han påstod sig ha farmartankar som fyllts  med 200 000 liter diesel under de fyra åren. När åklagaren frågade efter kvitton så blev svaret att det inte fanns några eftersom en namngiven bekant lånat två miljoner kronor av honom och betalat tillbaka i diesel, utan kvitto.

Vi ringer kompisen

Vi ringer och frågar mannen som driver ett lokalt företag i länet om det är sant att han levererat diesel till Sollefteåföretagaren som återbetalning av ett lån på ett par miljoner.

– Va! Ett par miljoner? Nej, nej, nej!

Han blir uppenbart överraskad av frågan och vill genast avsluta samtalet.

SVT: Är det något av det här som är sant?

– Nej. Men jag, vad heter det står jävligt illa till nu. Jag har inte tid att prata.

SVT: Känner du överhuvudtaget Sollefteåföretagaren?

– Ja, jag känner honom sedan förut. Vi är ju i samma bransch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet