Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En sammanbiten Daniel Kindberg (t v) på väg in i rättssalen tillsammans med sin försvarare Olle Kullinger. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Kindbergrättegångens dag två i hovrätten – SVT sammanfattar

Uppdaterad
Publicerad

De två första dagarna i hovrättsförhandlingen i det så kallade Kindbergmålet har varit åklagare Niklas Jeppssons show. I morgon torsdag är det de tre försvararnas tur att bemöta åklagarens påståenden, å sina nekande klienters vägnar.

Här är en sammanfattning av inledningen av Kindbergmålet i hovrätten.

Enligt åklagaren står det klart att de tre huvudpersonerna med Daniel Kindberg i spetsen via olika falska fakturor och påhittade arbeten styrt miljoner till Östersunds Fotbollsklubb.

Kindberg var ju ordförande i ÖFK från 2010 till 2018 då han greps av polis. Flera bolag finns med i turerna – ÖFK:s dotterbolag Driftaren, Peab, ett flyttföretag i Sollefteå och så det bolag som kommunala Östersundshem köpte när Kindberg blev vd där.

Vill ha skärpta straff

Åklagarens framställan är mycket detaljrik – det är rader av mail och kopior av fakturor, bitar som ska bygga en större bild av skuldfrågan. Under de här dagarna har åklagaren tagit fram nya uppgifter om arbeten som det skickats fakturor på – men som aldrig utförts.

Åklagare Niklas Jeppsson vill ju att straffen skärps för de två kvarvarande huvudpersonerna. Den tredje, Peabmannen, avled ju hastigt i vintras.

Åklagaren ställde under förhandlingarna idag frågan hur Sollefteåföretaget kunde klara av ett sponsoravtal med ÖFK på 1,5 miljoner årligen när man bara hade en omsättning på drygt fem miljoner.

”Målvaktsmail”

Jeppsson drog även en sammanställning av totalt 20 000 arbetstimmar som Sollefteåföretagaren ska ha utfört i Östersund. Helt orimligt, menar åklagaren.

Åklagarsidan har använt sig av en tidslinje där de återkommande larmen om akuta ekonomiska problem hos ÖFK följts av utbetalningar till klubben via olika kanaler.

Niklas Jeppsson referade även till det s k ”målvaktsmailet”, ett mail där några företrädare för ÖFK:s dotterbolag Driftaren är påtagligt oroade över att bolagets pressade läge med skatteskulder och kronofogdekrav kan drabba dem personligen. De vänder sig direkt till Kindberg för att få hjälp.

”Kindberg har styrt hela tiden”

Det visar, enligt åklagaren, att det i själva verket varit Kindberg som styrt det mesta i Driftaren hela tiden – trots att han formellt lämnade över ansvaret 2013.

I morgon torsdag är det dags för de bägge försvararna, Jonas Granfelt och Olle Kullinger. Då ska de i hovrätten göra vad de kan för att riva ner åklagarens bevisbygge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet