Kiselfabriken i Ljungaverk skapar musik

Uppdaterad
Publicerad

Vid kiselfabriken i Ljungaverk tillverkas ett av världens hårdaste material, men vid fabriken visar man också gärna upp ”poesin med kisel”.

Santosh Limaye är vd för fabriken och vill gärna visa att det inte bara handlar om teknik och bullriga fabrikslokaler. Kisel har också en poetisk dimension, berättar han och visar upp resultatet av en felkörning på fabriken som gått i soporna.

– Listen! It makes beautiful music..

Kisel som heter silicon på engelska är ett av de grundämnen som är vanligast förekommande i jordskorpan. Det är också ett ämne som i dopad form är ingår i de flesta i elektronikprodukter. Därav namnet Silicon Valley och kopplingen mellan kisel och datorrevolutionen.

I Ljungaverk används den kiselnitrid som tillverkas till SKF:s mest krävande kullager, men fabriken samarbetar också med Mittuniversitetet och dess batteriforskare, och är i början av ett projekt att med ny teknik bli helt självförsörjande med energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.