Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ameresa Amiri, Elin Granberg och Bianca Ödling från Klaragymnasiet i Sundsvall representerade Sverige vid EU-tävling i Strasbourg – hör dem berätta här. Foto: privat / SVT

Klara teoretiska gymnasium i Sundsvall representerar Sverige i Europaparlamentet i Strasbourg: ”Vi är framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Elever från Klara teoretiska gymnasium fick sin vinst – en plats en plats till Euroscolaprogrammet för att representera Sverige i Europaparlamentet i Strasbourg – uppskjuten på grund av pandemin. Men förra veckan fick eleverna äntligen åka.

– De vill väcka ett intresse hos oss, säger Ameresa Amiri, elev vid Klara teoretiska gymnasium.

Efter en 30 timmars lång tågresa anlände eleverna till Strasbourg, torsdagen den 24 november, trötta men glada över erfarenheten.

– Alla försov sig nästan på morgonen innan vi skulle till parlamentet. Vi var så trötta för man kunde ju inte riktigt sova så bra under resan, men det är samtidigt mäktigt att sitta här i salen i dag där alla sitter och röstar. Hon som talade berättade att det hade förts en röstning här för bara tre dagar sedan, säger Elin Granberg elev på Klara teoretiska skolan.

”Ska influera oss”

Mattias Denkert, lärare på Klara teoretiska gymnasium, berättar att eleverna 2019 tävlade genom att göra ett projekt som handlade om EU, där vinnarprojektet inspirerades av att det då var 30 år sedan Berlinmuren föll. Syftet med tävlingen var att influera europeiska elever att bli mer intresserade för att ta ställning inom politiken.

– Vi får göra det här för att det ska influera oss till att bli mer delaktiga i EU – eftersom vi är framtiden, säger Ameresa Amiri, elev på Klara teoretiska gymnasium.

Hör mer om elevernas upplevelse i Europaparlamentet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.