”Malinmannen” förs in i rättssalen i Örnsköldsvik inför huvudförhandlingen i målet om mordet på 16-åriga Malin Lindström. Hör överåklagaren om hur nytt dna från honom kan tas – om HD beviljar det. Foto: SVT arkiv

Klart: Högsta domstolens besked – ingen ny DNA-prövning i fallet Malin

Uppdaterad
Publicerad

Högsta Domstolen har avslagit riksåklagarens ansökan att göra en ny DNA-prövning i fallet Malin Lindström, 16-åringen som mördades i Husum för 25 år sedan.

Domstolen skriver att ett sådant beslut skulle gå emot regeringsformens bestämmelser.

En 18-årig man dömdes i tingsrätten för mordet på Malin Lindström i Husum 1996.

Mannen friades sedan i Hovrätten eftersom bevisningen inte tycktes vara tillräckligt stark, varpå mannens DNA-profil förstördes i linje med de regler som fanns vid tillfället.

Fallet Malin Lindström

24 år efter mordet lyckades ett nationellt tekniskt team säkra en ny DNA-profil genom en spermafläck på en tröja som Malin Lindström bar vid tillfället för mordet.

Åklagaren öppnade upp fallet igen och ville testa den nya DNA-profilen mot mannen som friades i hovrätten, något som nu alltså får avslag av Högsta domstolen.

Domstolen har kommit fram till att en ny prövning skulle strida mot regeringsformens bestämmelser om att en person är skyddad mot ett påtvingat kroppsligt ingrepp i form av kroppsbesiktning genom salivprov som inte framgår genom lag. Man menar att det saknas ett tydligt lagstöd för att vidta en sådan åtgärd mot en tidigare frikänd person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet