I väntan på besked

Focus läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen kom beskedet: callcenterföretaget Focus CRS i Fränsta läggs ner inom en månad. 21 anställda förlorar nu jobbet, och SVTs team på plats kördes ut ur lokalerna under hot om polisanmälan.

Under satte sig företrädare för fackförbundet Unionen – där de flesta anställda på Focus är medlemmar – på nytt i centrala förhandlingar med representanter för Focus CRS ägarbolag Peak Partners med säte i Stockholm.

Men konflikten i frågan om införande av kollektivavtal vid företaget eller inte – facket har drivit kravet, men ägarna har hittills vägrat – kunde inte lösas.

Vägrade kommentera

Vid 15.30-tiden på onsdagseftermiddagen stod det klart att ägarna väljer att lägga ner Focus CRS, ett beslut man enligt talesmän för Unionen säger sig ska ha genomfört inom en månad.

Representanterna för ägarbolaget vägrade även fortsättningsvis att kommentera det hela inför media. I stället kördes SVTs team på plats vid de centrala förhandlingarna i Stockholm ut ur lokalerna av ägarrepresentanternas jurister under hot om att en polisanmälan skulle göras.

Unionens företrädare å sin sida förklarade att strejken kommer att fortsätta tills dess att företaget i realiteten är avvecklat – eller, om det trots allt skulle bli kvar, tills dess att kollektivavtal införts.

”Det var värt det”

Focus CRS platschef i Fränsta, Kalle Engström, ville inte ge några kommentarer när han lämnade lokalerna i Fränsta under eftermiddagen utan hänvisade till ett pressmeddelande under kvällen.

Tej Häggström, en av de Unionenmedlemmar som strejkat utanför Focus i över en månad, tar beskedet om nedläggningen av verksamheten i Fränsta med jämnmod.

– Det känns skönt trots allt. Jag ångrar inte den här aktionen, det har absolut varit värt det. Man kan inte låta sig hunsas hur som helst, säger hon till SVT Mittnytt.

I ett pressmeddelande som skickades ut under onsdagskvällen kommenterar företaget sitt beslut. Focus uppger att det utsatts för en smutskastningskampanj. Så här skriver företaget:

– Unionen har, på ett medvetet och metodiskt sätt, så allvarligt skadat bolagets möjligheter att bedriva sin verksamhet att företagsledningen inte lämnats något annat val än att avveckla verksamheten. Alla inblandade på bolagets sida mår psykiskt och fysiskt dåligt vilket gör att situationen inte längre är hållbar.

Avvecklingen berör 21 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Focus CRS

Mer i ämnet