Dagens förslag gör det lättare att skapa ett Stornorrland

Klartecken för region

Publicerad

Regeringen fattade idag beslut om en proposition med förslag om regionbildning.

Vid regeringssammanträdet fattades beslut om proposition där det föreslås att lagen om regionalt utvecklingsansvar ändras så att den även omfattar Uppsala, Västmanlands, Västernorrlands och Norrbottens läns landsting.

– De lokala och regional beslutsfattarna i Uppsala, Västmanlands, Västernorrlands och Norrbottens läns landsting får nu ett nytt ansvar och nya utvecklingsmöjligheter. Nu flyttar vi makten närmare medborgarna när det gäller den regionala utvecklingen, säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär även att berörda landsting får besluta att landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen i stället ska kallas regionfullmäktige respektive regionstyrelse. När vi går till valurnorna kommer det dock även i fortsättningen heta landstingsfullmäktige.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionfrågan

Mer i ämnet