Foto: SVT / arkiv

Klass 1-varning för hettan i länet

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har nu utfärdat en klass 1-varning även för Västernorrland på grund av mycket höga temperaturer de närmaste dagarna.

Enligt prognoserna kommer temperaturen att ligga på runt 30 grader på många håll i länet de närmaste dagarna. Därför går nu SMHI ut med varningen som även gäller Gävleborg, Dalarna och Östergötland.

I östra Svealand råder nu för övrigt en klass 2-varning, den högsta på skalan.

Det här är definitionen för en klass 1-varning för höga temperaturer:

Äldre, sjuka och gravida

”Maximal dygnstemperatur på 30-32 grader under tre till fyra dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Om prognosen ändras till en kraftigare eller mer långvarig värmeperiod uppdateras varningen till en högre varningsklass.”

Till riskgrupperna hör äldre personer, sjuka och gravida.

Fortsatt hög brandrisk

Risken för bränder i skog och mark är också fortsatt hög på grund av den långvariga torken. Så här skriver SMHI på sin hemsida:

”Det är fortsatt mycket torrt eller extremt torrt i markerna. Risken för bränder i skog och mark är därför mycket stor eller extremt stor i så gott som hela landet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.