Foto: Privat

Klass 6A i Kramfors återförenas – 47 år senare

Uppdaterad
Publicerad

Efter 47 år återvänder journalisten Karin Swärd till sin hemstad Kramfors. I dokumentären Kramforsbarnen 6A skildrar hon Ådalen under ett halvt sekel via hennes gamla skolklass berättelser.

När Karin Swärd hade gått ut sjätte klass på Kramforsskolan flyttade hon till Uppsala. Året var 1970 och det bodde då cirka 12.000 invånare i tätorten Kramfors på den tiden. Nu är den siffran knappt hälften.

Under ett års tid har Karin Swärd, med stöd från SVT och Film i Västernorrland, jobbat med en dokumentärfilm om Ådalen och Kramfors. Tidigare har hon arbetat på flera stora redaktioner och vunnit Stora Journalistpriset samt gjort en mängd dokumentärer.

Idén till dokumentären

Hon hade länge tänkt att göra någonting om Kramfors och Ådalen men det var först när hon hade vägarna förbi Kramfors, och ville ta en närmare titt på sin gamla hemstad som den riktiga idégnistan tändes. Som av en slump gick hon in i en klädbutik och mötte ett bekant ansikte. Det var hennes klasskompis Maria Granström som hon inte hade träffat på 47 år.

– Hon sa till mig, är det inte Karin Mattsson? Men är det du Maria? och då började vi prata om gamla minnen och hur det var i låg- och mellanstadiet, säger Karin Swärd, journalist och dokumentärfilmare.

Skildrar Ådalen

Därefter började hon ta kontakt med hälften av eleverna från hennes gamla klass i 6A.

– Med deras hjälp ville jag teckna en bild, både att få en bild av Kramfors och vad som har hänt med min gamla klass som växte upp på 1970-talet.

I dag bor det knappt 6.000 invånare i Kramfors tätort. Mer än hälften av eleverna från Karins klass har flyttat därifrån men några finns kvar och skulle aldrig flytta därifrån.

– De vill att Kramfors ska leva vidare, säger hon.

Visas på SVT

I dokumentären möter hon tolv av sina gamla klasskompisar som hamnat på olika yrken och platser i landet. Se filmen redan nu på SVTPlay eller bänka dig framför SVT2 på torsdag klockan 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.