Åklagare Catharina Kjelsson förklarar varför utredningen läggs ner. Foto: Barbro Sellin/SVT

Knivdådet i Sollefteå hälsocentral – kvinnan misstänks ha skadat sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Det var i slutet av april i år larmet kom om en knivskärning på hälsocentralen i Sollefteå. En stor polisstyrka ryckte ut för att söka gärningsmannen. Nu läggs utredningen ner. 

– Vi har lagt pussel och kommit fram till att det inte har gått till så som kvinnan säger, säger Catharina Kjelsson, åklagare.

Polisen sökte länge efter en person misstänkt för mordförsök på en anställd på Sollefteå hälsocentral. Nu vänds hela historien upp och ner och istället polisanmäls den skadade kvinnan själv, misstänkt för falskt larm. Något som allehanda.se var först att berätta.

Kvinnan skadades ganska allvarligt och polisen kunde gripa en misstänkt man, efter ett signalement kvinnan uppgett. Mannen satt frihetsberövad, men kunde släppas efter två dygn.

Hög arbetsbelastning

Polisutredningen innehöll teknisk bevisning som skulle undersökas av Nationellt forensiskt centrum, NFC. På grund av hög arbetsbelastning där, har resultaten dröjt.

– De sista resultaten kom i veckan, säger Catharina Kjelsson, åklagare.

När utredarna fått det, kunde åklagaren på torsdagskvällen, besluta att lägga ner utredningen.

Oro i Sollefteå

Händelsen satte djupa spår i Sollefteå, oron var stor särskilt bland de anställda vid hälsocentralen. Nu hoppas åklagaren att de efter dagens besked ska känna sig lugna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.