Foto: SVT

Stöd ska ge knuff åt byggandet

Uppdaterad
Publicerad

Civilutskottets socialdemokratiska ledamöter besöker Västernorrland den här veckan. De vill skaffa sig en bild av hur bostadsmarknaden ser ut i olika delar av landet.

De blickar ut över Norra Kajen i Sundsvall. Trygghetsboendet där de ska visas runt, står redan inflyttat och klart, på övriga kajen pågår byggandet för fullt.

Helt klart har bostadsbyggandet kommit igång på sina håll, i Sundsvall och Örnsköldsvik. Men för att få fart på byggandet i hela länet, krävs insatser.

Civilutskottets vice ordförande Johan Löfstrand (S), menar att det investeringsstöd regeringen inrättat är en del av lösningen.

– Investeringsstödet gör att man från statens sida säger att om man bygger i ett område som inte är fullt så attraktivt, kan man få en stimulans. Det kommer inte att lösa hela problemet, men en del, säger han.

Visa på olikheterna

Eva Sonidson från Docksta i Kramfors är ledamot i civilutskottet. Det är hennes förtjänst att hon och hennes kollegor visas runt i länet den här veckan. Förutom Sundsvall ska de besöka både Härnösand och Örnsköldsvik.

– Jag tycker det är viktigt att visa vad vi har att erbjuda. Och att visa på olikheterna, att det finns något annat utanför Stockholms stad, säger hon.

Sanera mark

I hennes hemkommun Kramfors har man andra behov än i Örnsköldsvik och Härnösand.

– Man behöver titta på hur man kan sanera mark för att få tillgång till attraktiva områden vid vatten, berättar Eva Sonidson.

I stort är hon nöjd med det hon ser av byggaktiviteterna i länet.

– Jag ser med tillförsikt att Västernorrland verkligen är på gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.